søndag den 2. september 2007

Mobiltelefoner kan skabe teknologiafhængighed.

Og det er så Direktøren for udviklingshusets mening...
(det burde måske hedde afviklingshuset)

I det fleste forskningsrapporter og fra afhængighedsbehandlingscentre verden over rapporteres der i stigende grad om problemer med mobiltelefoner både med hensyn til at spille på mobiltelefonen og brug af SMS.
Problemet er at børn og unge bruger så meget tid på SMS og mobilspil at det skader kvaliteten i lektielæsningen, samvær med venner og familiekvaliteten.
Forældre bør orientere sig om sit barns mobil og internetvaner da det kan koste dyrt på lang sigt.
Michael Rasmussen anbefaler at forbrugere og forældre advares og orienteres ved at trykke en etiket på alt mobilt udstyr.

På denne etiket kunne teksten være i lighed med cigaretpakkernes advarsler. Teksten kunne f.eks. være:

Advarsel: Brug af denne mobiltelefon kan medføre døden ved brug i trafikken. Der kan være risiko for afhængighed af SMS, internet og spil. Dertil mulighed for psykiske skader såsom social isolation, dovenskab, nedsat evne til ansvar og planlægning.

Mulige bivirkninger og skader ved teknologiafhængighed:
Teknologiafhængighed kan udvikle social isolation eller social fobisk adfærd = afstandtagen til familie og/eller venner m.v.
Familiekvaliteten bliver mindre fordi der er mindre tid og den tid der er sammen benyttes samtidigt til SMS besvarelse/skrivning m.v.
Forstyrrelser indenfor evne til ansvar og planlægning.
Følelsesmæssige og tankemæssige forstyrrelser
Hvert år dør mange som følge af brug af mobile teknologier i transportmidler.
Økonomiske merudgifter der ødelægger børn og unges økonomiEn vane bliver hurtigt til en afhængighed og dermed en kontinuerlig udgift.
Fritids- og sportsinteresser nedtrappes fordi andet prioriteres.

Ved brug af teknologi til private formål på arbejdspladser og uddannelsessteder:
Nedsat arbejdsevne og tab af konkurrenceevne
Nedsat kommunikation med arbejdskollegaer
Tab af skellet imellem privatliv og arbejde

http://www.udviklingshuset.dk/ART_TLFBOERN.htm

1 kommentar:

lis faurholt sagde ...

Jeg er altid mistroisk overfor afhængigheds-konsulenter. Hvad er det nu lige, de lever af?
Der er utallige forskningsprojekter, der har fokus på det sociale aspekt i de nye teknologier i stedet for "afhængighed". Det centrale må jo altid være - hvad bruger folk teknologien til?
Desuden har nye teknologier altid været en kilde til bekymring (kaldet "mediepanik") - en bekymring, som vi er tilbøjelige til at trække på smilebåndet af senere. F.eks. påstod fagfolk, at man fik blomkålsører af overdreven brug af høretelefoner i radioens barndom, og i 50'erne påstod læseeksperter i fulde alvor, at læsning af tegneserier ødelagde børns læsning, fordi deres øjne hoppede rundt på siden i stedet for roligt og lineært at følge en tekst fra højre til venstre!
Jeg synes, det er tankevækkende, at vi i dag opfatter den tids argumenter som komiske!
Hvis du vil læse en anden - social - indfaldsvinkel til mobiltelefoner, kan jeg anbefale dig at læse "Mobile medier - Mobile unge" (se Litteraturlisten på Multimedie Wikien).